22 juliol, 2022

Patates fregides per oferir més oportunitats laborals

Sant Tomàs comercialitzarà a partir d’aquest mes d’agost patates fregides elaborades amb molta cura oferint un producte de qualitat amb un projecte social al darrere. Aquest nou producte es fa a l’obrador que el Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs, ha obert a Manlleu i ha de permetre donar més oportunitats de feina a persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca d’Osona.

L’elaboració i comercialització d’aquest producte és un projecte que l’entitat va començar a gestar, explica el president de l’entitat Joan Casany “per tal de poder augmentar el ventall de propostes que permeten oferir oportunitats d’inserció laboral a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca”. Després d’uns quants anys d’estudis i proves, les bosses de patates fregides ja són una realitat i es podran adquirir a través de la botiga online de l’entitat i en aquesta primera fase, en diferents establiments de la cadena Bon Preu i Esclat a la comarca d’Osona. Per Casany és “una iniciativa que ens ha de permetre que el nostre projecte social gaudeixi de més impacte i visibilitat”.

El projecte, actualment, dona feina a cinc persones, tres d’elles amb discapacitat intel·lectual. Totes elles s’ocupen de controlar el procés de pelar i tallar les patates, una persona experta en fregir vetlla per la qualitat d’aquest procés i dues persones fan el control de qualitat que ha d’assegurar un producte de qualitat i autèntic. La singularitat d’aquesta iniciativa, a banda, de les oportunitats laborals que dona, és la utilització, de forma exclusiva, d’oli d’oliva arbequina d’origen català fet que li dona un gust molt propi i singular.

L’elaboració del producte comença amb la neteja i el pelatge de les patates i la revisió que en fa l’Olga Grebul: “m’ocupo de treure les parts negres i les arrels de les patates. M’agrada molt aquesta feina ja que quan m’ho van proposar vaig pensar que era tot un repte per mi.”. Un cop feta aquesta revisió, passen per la màquina de tallar i s’aboquen en una paella de grans dimensions, plena d’oli d’oliva arbequina on es couen al punt just. Després passen per la centrifugadora que treu l’excedent de l’oli i a continuació, es fa el control de qualitat per retirar aquelles patates que presenten algun defecte o massa cocció. Finalment ve una de les parts més importants del procés que és salar les patates perquè tinguin el punt adequat en funció del seu pes i densitat. L’últim pas és envasar les patates a les caixes i etiquetar-les.

Es tracta de tot un procés que pot arribar a produir 2.700 quilos de patates a la setmana que es comercialitzaran amb dues bosses de gramatges diferents, la petita de 45 grams i la gran de 170. Tant l’envàs com tot el procés d’elaboració ha buscat minimitzar l’impacte mediambiental a través de la utilització de materials fàcilment reciclables per fer les bosses del producte. Pel director de l’àrea d’empresa social de Sant Tomàs Ricard Gorgals, “l’elaboració del producte segueix un procés artesanal ja que utilitza una paella i no un túnel i a més, les persones amb discapacitat poden treballar-hi d’acord amb les seves capacitats”.

Segons Gorgals el fet que la patata sigui un producte de la terra i que a més, es comparteixi en la majoria d’ocasions que es consumeix ens va fer decantar per elaborar patates fregides”. A més, el director general de l’entitat Ricard Aceves explica que “textos de l’any 1900 recollits per l’historiador Santi Ponce, indicarien que les primeres patates que van arribar a la plana de Vic les van conrear els frares franciscans als horts del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes”. Aquesta finca va passar a mans de l’entitat el 1974, després d’una campanya popular de recaptació de fons, i és responsable del seu nom. “En aquella època les anomenaven trumfes i les definien com a desiguals i bigarrades” comenta Aceves. A més, actualment no hi ha cap altre entitat social a Catalunya i a l’estat espanyol que elabori patates fregides. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, Fundació ONCE i el FEADER.

L’obrador de Sant Tomàs, fins ara, elaborava productes de xocolata fets per les persones del Centre Ocupacional. Ara s’hi afegeix la proposta de les patates fregides que augmenta el ventall dels productes alimentaris elaborats per l’entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual d’Osona a través de la creació d’oportunitats adaptades a les capacitat diverses de les persones vinculades a l’entitat.

A banda, d’aquests productes alimentaris Sant Tomàs també dissenya i elabora productes d’artesania sota el nom de Mà a Mà. Es tracta de creacions que fan les persones vinculades al Centre Ocupacional de l’entitat i que també es poden adquirir a través de la botiga online igual que els productes de xocolata i les patates fregides.

També pot interessar-te...